Jeg vil gerne være familiesponsorUdfyld venligst nedenstående skema, og send det til os, så vender vi tilbage til dig.

Med mor i front
Hvad vil du være, når du bliver stor?

Et spørgsmål, som mangen et barn i løbet af deres barndom har fået stillet af nysgerrige forældre, familiemedlemmer og lærere. I Danmark omfatter de kække svar alt fra ’lærer!’, ’læge!’, ’brandmand!’, ’politibetjent!’ og ’statsminister!’ Havde man stillet samme spørgsmål til nutidens generation af voksne kvinder i Indien, da de var børn, ville svaret nok nærmere enstemmigt have lydt: ’husmor!’ En stor del af Indiens kvinder bor i små landsbyer, hvor deres dage går med at lave mad og te, passe børn, vaske, hente vand, feje og holde rent. Indtægten for arbejdet ligger på 0 kroner om måneden og mulighederne for at øge indtjeningen afhænger af, hvorvidt man har en gavmild chef (læs: ægtemand), der kan og vil afse lidt husholdningspenge som tak for indsatsen.

Hvis ægtemanden ikke tjener tilstrækkeligt med penge, går det ud over familiens børn, der risikerer at blive trukket ud af skolen, så de kan hjælpe far med at tjene til dagen og vejen – alt i mens mor stadig passer gryderne i hjemmet. En kedelig tendens, der betyder, at fremtidens børn fastholdes i fattigdom og uvidenhed.

Men hvad nu hvis… Mødrene i de små landsbyer fik muligheden for at blive chefer for deres egne små virksomheder? Dansk – Indisk Børnehjælp har siden 2002 med sine partnere i Indien afprøvet idéen og udnævnt flere hundrede kvinder til chefer og direktører ved at give dem et rentefrit lån til opstart af en virksomhed efter eget valg.


Vi kalder lånet for et familiesponsorat, for det er hele familien, der får glæde af, at mor supplerer sin husmortitel med iværksætterrollen: Far får en supplerende indkomst til sit daglejerjob, børnene får fred og ro til at passe deres uddannelser og mor får styrket sin selvtillid og mærker stoltheden og glæden ved at styre sit eget projekt.


Siden familiesponsorat-konceptet for mange år siden blev lanceret i Dansk – Indisk Børnehjælp har vi med hjælp fra vores sponsorer i Danmark rakt en hjælpende hånd til husmødre, der har valgt at kaste sig over vidt forskellige brancher.

Således har vi nu mødre, der kan kalde sig restauratører, butiksejere, skræddere,

vævere, mælkedistributører og sari-forhandlere. Deres projekter er til stor glæde for ikke bare deres familier, men også for lokalsamfundet, der styrkes ved et blomstrende handelsliv. Som en ekstra bonus fungerer de seje iværksættermødre som en inspiration: Deres medsøstre ser, at det er muligt at skabe sin egen indtægt og deres døtre ved, at der er andre svar end ’husmor!’, når de bliver præsenteret for spørgsmålet: ’hvad vil du være, når du bliver stor?’
Du kan også blive med-iværksætter og hjælpe en familie til et stabilt økonomisk grundlag. Alt det kræver er, at du sætter en mor i front ved at blive familiesponsor gennem Dansk – Indisk Børnehjælp. Den nye iværksætter får støtte og vejledning af sine medsøstre, der også har modtaget et lån gennem familiesponsoratprogrammet. Lånet tilbagebetales inden for 2-3 år og går direkte i familiesponsoratfonden, der finansierer aktiviteter til glæde og gavn for kvinder og piger i lokalsamfundet: Ekstraundervisningscentre, oplysningskampagner om kvinderettigheder, fejring af vigtige mærkedage dedikeret til piger og kvinder, udflugter samt kurser i landbrug og økologi. Sæt en mor i front og bliv en del af succesen.

Artiklen er skrevet af Karen Ørnholt Møldrup


Læs artiklen bliv familiesponsor af Mette Herskind