GIV KVINDER EN STEMME - BESØG PÅ DEMOKRATIPROJEKTET I BYEN GINGEE

Af Lis ØllgaardEt stærkt møde med engagerede, modige kvinder, som brænder for at være med til at ændre samfundet og skabe større ligestilling og mere indflydelse til kvinder i Sydindien, har gjort et uforglemmeligt indtryk på mig. Første sanseindtryk var en forventningsfuld summen, som skulle vise sig at stamme fra ca. 35 kvinder, der var mødt op for at fortælle os om udbyttet af det demokratikursus, de havde været på i 2018.


I delstaten Tamil Nadu drives mange landsbyer ved hjælp af et landsbyråd – de såkaldte panchayats. I 2016 besluttede regeringen, at 50 % af medlemmerne i disse landsbyråd skulle være kvinder. Og det var en stærk beslutning, der styrker kvindernes position og medindflydelse. Men det er også en stor udfordring, for mange af kvinderne har ikke gået særlig længe i skole og har sjældent erfaring med administrativt eller politisk arbejde. Det giver en stor risiko for, at kvinderne på grund af de traditionelle kønsmønstre bliver styret i landsbyrådsarbejdet af deres ægtemænd eller mandlige familiemedlemmer, så der er stort behov for, at kvinderne får større viden og lærer at tale deres sag.

Og tale sin sag, det skal jeg love for, at de kvinder, vi mødte hos CECOWOR, kan! Rollespil er en væsentlig del af kurset, og de var klar til at vise os, hvad de havde fået ud af undervisningen med opførelsen af flere rollespil, hvor de imiterede de forskellige sider af et landsbyrådsmøde – fra fremlæggelsen af en klage, resultater fra et projekt, debat om et budget og selve afviklingen af et møde. Der blev virkelig gået til makronerne.


Kvinderne gik op i det med liv og sjæl og debatterede med fagter, kropssprog, højlydte meningsudvekslinger og en seriøsitet, der fik flere af de mandlige deltagere i rollespillet til at se oprigtigt opgivende ud, når der blev skældt ud på livet løs i rundkredsen på gulvet. Selvom vi ikke forstod et ord af, hvad der blev sagt, var der ingen tvivl om, hvad kvinderne mente – og at de formåede at tale deres sag.


Dansk - Indisk Børnehjælp har samarbejdet med NGO'en CECOWOR i mange år omkring skolesponsorarter, uddannelse af sygeplejersker og oplysningsprogrammer, og da de i 2017 henvendte sig med tankerne om et demokratiprojekt, bakkede Dansk - Indisk Børnehjælp op om kurset med det samme. Kurset blev skudt i gang i 2018, hvor de første 90 kvinder blev uddannet. Tanken er hvert år i 5 år at uddanne 90 kvinder (projektet er i skrivende stund blevet udvidet fra 90 til 180 kvinder om året fra 2019) i emner som demokrati, menneskerettigheder, budgetplanlægning, administrativt arbejde, lovgivning, det politiske system og ikke mindst retorik - altså det at turde stille sig op foran en forsamling og tale sin sag. Kurset er kernen i demokratiprojektet, hvor foreningen støtter kvinder i Gingee-området til at blive stærkere kandidater til det landsbyrådene i regionen.


Og feedbacken har været overvældende – kvinderne er meget begejstrede, både for indholdet af kurset, som de føler har givet dem god indsigt og klædt dem godt på til arbejdet i landsbyrådene. Men de føler også, at de har fået et stærkt netværk, som de vil bruge fremover over. Mange bliver ved med at mødes. Og flere har udtalt, at de er blevet så grebet af landsbyrådsarbejdet, at de vil møde op til møderne, også selvom de ikke bliver valgt ind, og at de vil være med til at sikre, at der bliver holdt møder i deres landsby, og at arbejde forløber ordentligt og retfærdigt.


Sjældent har jeg oplevet så stor en følelse af gensidig tillid og samhørighed, som jeg oplevede mellem disse kvinder og rejseselskabet fra grupperejsen Indien bag kulissen. Det er svært at sige, hvem der var mest nysgerrige efter at vide mere om den anden part. Og der blev spurgt og svaret og tegnet og fortalt til den store guldmedalje. Og jeg har en klar følelse af, at det er medarbejderne hos CECOWOR, der har en stor del af æren for denne åbenhed og nysgerrighed, der er fundamentet for enhver form for tillid. Billeder fra kursusdagene viser en tydelig udvikling fra de første timers generte tilbageholdenhed til store, varme smil, engagerede undervisere og kursusdeltagere, der går op i projektet med liv og sjæl. Selv under frokosten skiller CECOWOR sig ud – for hos CECOWOR står de mandlige kursusudbydere og serverer mad for de deltagende kvinder. Og stråler af arbejdsglæde og engagement. Det er i sandhed en unik organisation, der møder sine målgrupper i øjenhøjde. Hver dag arbejder folkene hos CECOWOR for samfundets nederste og mest sårbare grupper – kasteløse, sigøjnere, kvinder og børn og tilbyder alt fra socialrådgivere, psykologer, målrettede kampagner, skolesponsorater og en unik børnetelefon, hvor børn kan ringe ind, hvis de bliver udsat for vold eller er i fare for at blive bortgiftet som barnebrud.


Da dagens program var ved at være færdigt, skete der noget, jeg aldrig glemmer. Alle rejste sig op helt spontant, tog hinanden i hænderne og begyndte at synge den gamle borgerrettighedssang 'We shall overcome' i kor, indere og danskere i skøn forening i en kæmpe rundkreds. Den stemning, der opstod, mens de mange stemmer forenedes i kærlighed til mennesker og ligestilling, var helt unik, uforglemmelig og meget rørende. Og da der efter sangen var helt stille i rummet i et par sekunder, er jeg sikker at de fleste af os sank en meget stor klump af bevægelse. Jeg glemmer dem aldrig. Disse stærke kvinder, der nu er med til at gøre Indien til et endnu smukkere samfund med bidrag fra alle, uanset køn, samfundslag og indkomst.

Se mere om demokratiprojektet