Den 8. og 9. december 2018 summede lokalerne igen hos CECOWOR, da endnu et hold kvinder var mødt op til 2 spændende kursusdage i demokrati og rettigheder.
Dansk - Indisk Børnehjælp har siden foråret 2018 finansieret et kursusforløb for kvinder i delstaten Tamil Nadu, der skal styrke kvindernes kompetencer, viden og selvtillid og gøre dem til stærke landbyrådskandidater.
Skræddersyet undervisning
Kvinderne, der deltog i kurset, er ikke vant til at gå i skole – og CECOWOR havde derfor skræddersyet et varieret og motiverende undervisningsprogram, der sikrede, at kvinderne fik maksimalt udbytte af dagene og tog hjem med masser af ny viden, et stærkt netværk og godt klædt på til at gøre en forskel i deres lokalmiljø.
Kurset løb fra kl. 10.00 til kl. 17.00 begge dage – og startede med, at alle præsenterede sig selv, Det gav en god tryghed og var med til at bryde isen for deltagerne, der bestemt ikke var vant til at skulle præsentere sig selv i offentlige forsamlinger.
Kurset blev derefter indledt med en introduktion til CECOWORs arbejde for kvinder og børn og svagere grupper i samfundet og fortsatte efterfølgende med en varierende vifte af interaktive sessioner, brainstorming, gruppeøvelser og diskussioner, gruppepræsentationer og sang – sang er et stærkt redskab til indlæring, da melodierne og de enkle tekster får budskaberne til at bundfælde sig, mens musikken giver højt humør og gang i blodomløbet, fordi det er umuligt at stå stille de til fængende rytmer.
Spændende emner
Kurset satte fokus på en lang række spændende emner, herunder landsbyrådenes arbejds- og ansvarsområder, beslutningsprocesser, økonomi og økonomistyring, administration, licitationer, samarbejdet med de lokale skoler, støtteprogrammer, vigtige aspekter af lovgivningen omkring landsbyrådene samt udfordringer, problemer og løsninger i Panchayat-arbejdet. Viden er lig med indflydelse Et kursus starter jo først rigtigt, når man vender hjem med al den nye viden og skal omsætte den til hverdag. Og det er i høj grad også tilfældet for de kvinder, der deltog i kursusdagene hos CECOWOR. Ud over den faktuelle viden, de har fået om kursets mange emner, så tog de også hjem med en stærkere forståelse af deres eksisterende viden, deres egne evner, deres familiemønstre og behovet for at arbejde med kønsaspekter i familier og netværk.
Kursus for alle kvinder
I forbindelse med evalueringen af kurset blev deltagerne spurgt, om de havde forslag til fremtidige kursusaktiviteter – og et af de tankevækkende input her var forslaget om, at alle kvinder burde have mulighed for at gennemføre dette kursus – uanset om de stiller op som kandidater til landsbyrådene eller ej! Det er et tankevækkende forslag, som viser, hvor dybt kurset når ind og får kvinderne til at reflektere over, hvor meget vi kan ændre med oplysning og opbygning af viden og selvtillid. Derudover foreslår deltagerne, at det vil være en god idé at afholde opfølgende kurser, så man kan holde sin viden ajour.
Gør en forskel - også uden for landsbyrådet
Det er tydeligt, at kurset har sat gang i tankerne hos deltagerne, som i deres evalueringsskemaer har spændende planer for fremtiden INDEN valget – og altså uagtet, om de bliver valgt eller ej. De skrev blandt andet:
Jeg vil holde kontakten og samarbejde med de andre kvinder, jeg var på kursus med.
Jeg vil sprede den viden, jeg har fået, til andre kvinder i min by. • Jeg vil skabe kendskab til selvhjælpsgrupper i min by og planlægge kommunikationen sammen med dem.
Jeg vil holde øje med landsbyrådet og deres arbejde.
Jeg vil involvere mig i politik.
Jeg vil hjælpe handicappede.
Og hvis de bliver valgt
Og så har de i gruppearbejdet i løbet af kurset også arbejdet med visioner for, hvordan de vil arbejde i landsbyrådene, hvis det skulle lykkes dem at blive valgt ind. Her skrev de blandt andet:
Jeg vil afholde landsbymøder i min by i henhold til love og regler.
Jeg vil træffe beslutninger på et demokratisk grundlag.
Jeg vil modvirke korruption og være transparent i mit arbejde.
Jeg vil arbejde for at opfylde landsbyens grundlæggende behov. Jeg vil have fokus på børns rettigheder og udføre oplysningsarbejde blandt børnene.
Jeg vil opmuntre andre kvinder til at deltage i landsbymøder.
Jeg vil holde kontakten med de andre deltagere i fremtiden.
Gangene hos CECOWOR er stille nu, mens de gode grin og spændende diskussioner stadig summer videre i sindet hos både deltagerne og underviserne fra kursusdagene i december. Stole og borde er stillet på plads, og man har taget hul på et nyt år. Og på arbejdet med at forberede to nye kursusforløb i 2019. 90 kvinder gennemførte kurset i 2018 – og er nu i fuld gang med at dele de mange nye tanker med venner og familie i deres nærområde, som små ringe i vandet.
Næste kursusdag for nye kvinder bliver afholdt i 2019.
Artiklen er oversat af Lis Øllgaard.